Dostávajú mačky Calico viac cukrovky?

Pin
Send
Share
Send

Ak sa obávate, že Patches pravdepodobne dostane cukrovku, pretože je kaliko mačiatko, uvoľnite sa - jej pekné škvrny neznamená, že je viac vystavená riziku tejto choroby. Ak budete proaktívne v oblasti dobrého zdravia a výživy, môžete pomôcť minimalizovať pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

Mačací diabetes

Keď Patches zje, jej jedlo sa rozdelí na malé súčasti, ktoré môže telo použiť. Sacharidy sa premieňajú na cukry vrátane glukózy, ktorá sa vstrebáva z čriev do jej krvného obehu. Nakoniec ho absorbujú bunky, ktoré sa použijú na jej energetické potreby. Ak Patches nemá dostatok inzulínu, jej bunky nemôžu absorbovať glukózu a hromadí sa v jej krvi. Mačky sú zraniteľné voči dvom typom cukrovky, typu I, kde nie je dostatok inzulínu, a typu II, keď telo nepoužíva inzulín, ktorý má správne. Typ II je najbežnejšou formou cukrovky u mačiek. Ak bola náplasti diagnostikovaná cukrovka typu II, jej pankreas produkuje dostatok inzulínu, ale jej bunky na to nereagujú.

V ohrození Mačky

Nie je až tak neobvyklé, že mačke diagnostikujú cukrovku; odhaduje sa, že jedna z 300 mačiek je postihnutá cukrovkou. Všetky mačky sú ohrozené cukrovkou, ale niekoľko mačiek je viac ohrozených týmto ochorením. Typicky majú mačky najmenej 8 rokov, keď sa u nich rozvinie cukrovka. Je to najbežnejšie medzi domácimi mačkami s dlhými a krátkymi vlasmi a čistokrvné plemená majú tendenciu k menšiemu výskytu choroby. Existuje však výnimka: u barmských mačiek je vyšší výskyt cukrovky. Zdá sa, že najväčším rizikovým faktorom je obezita: vyššia hmotnosť sťažuje vstrebávanie inzulínu. Mačky s diagnostikovanou cukrovkou majú často klinickú nadváhu alebo obezitu.

Príznaky a liečba

Možno Patches veľa pila a močila, alebo možno jedla pažravo, ale stále chudla. Ak je to tak, prejavuje sa u nej klasické príznaky cukrovky. Môže tiež pôsobiť letargicky a mať matnú, riedku srsť. Jednoduchý krvný test a analýza moču potvrdia prítomnosť cukrovky. Ak má Patches cukrovku, môžete tento stav úspešne zvládnuť pomocou stravy a inzulínu. Ak jej budete dávať jedlo s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom uhľohydrátov, pomôže vám to regulovať hladinu cukru v krvi a niektoré mačky môžu zvládnuť cukrovku iba zmenou stravy. Ak potrebuje inzulín, váš veterinár vám môže ukázať, ako si ľahko podať inzulín doma, a tiež ako sledovať, či Patches nevykazuje príznaky hypoglykémie - nízkej hladiny cukru v krvi - ktorá môže byť životu nebezpečná.

Prevencia cukrovky

Ak si myslíte, že náplasti sú vystavené riziku vzniku cukrovky, najlepšie urobíte, ak budete proaktívni. To znamená, že ju treba nechať ročne skontrolovať u veterinára, aby bolo možné sledovať jej hladinu cukru v krvi. Dôležitý je tiež manažment výživy. Kŕmenie jej stravou s vysokým obsahom bielkovín, ktorá má nižší obsah sacharidov, pomôže. Ak má rada najmä mačacie konzervy, je to zdravá voľba, ktorá jej bude chutiť. Ak má Patches nadváhu, snažte sa postupne a bezpečne zhodiť ďalšie unce alebo libry, ktoré nosí. Súčasťou toho môže byť aj dobrý čas na hranie, aby si mohla trochu zacvičiť. Desať minút raz alebo dvakrát denne jej veľmi pomôže pri línii pásu.

Pin
Send
Share
Send

Pozri si video: Příběh Michaely - diabetes 1. typu (Smieť 2024).

uci-kharkiv-org